2013-12-17 13:46:26• hírek • Kocsis Zoltán

Romaügyi konferencián vett részt Coica Brüsszelben

Az Eurocitiest 1986-ban hat nagy uniós város - Barcelona, Birmingham, Frankfurt, Lyon, Milánó és Rotterdam - alapította, napjainkban pedig immár 130 önkormányzat a tagja.

Az Európai Bizottság, az Eurocities, az Open Society és a Bernard van Leer alapítványok szervezte, a romák integrációjának elősegítését célzó projekt zárókonferenciáján vett részt Dorel Coica Brüsszelben. Szatmárnémeti polgármestere további szorosabb együttműködésben állapodott meg a franciaországi Grenoble városának vezetőivel.

A projektben 19 európai város (az észak-írországi Belfast, a belgiumi Gent, a skóciai Glasgow, a svédországi Göteborg, a franciaországi Grenoble, a németországi München, a norvégiai Oslo, az olaszországi Torino, a szlovákiai Nagymihály, a bulgáriai Kotel, Razgrad, Sevlievo, Vetoro és Pazardzsik, valamint Szatmárnémeti, Nagyszeben, Arad, Gyulafehérvár, Buzau és Resicabánya) vett részt. Célja a romák integrációjának elősegítése, életkörülményeinek javítása, a közigazgatás hatékonyságának emelése és a nagyobb felelősségre-vállalásra való serkentése, az önkormányzatok közötti tapasztalatcsere előmozdítása. A féléves projekt igyekezett megtalálni a helyi szolgáltatások és stratégiák gyenge pontjait valamint az együttműködési lehetőségeket.

A zárókonferencián szó esett a helyi szükségletekről, a megoldásokról, konkrét lépésekről elsősorban az oktatás és a foglalkoztatottság terén. Bemutattak több pilóta-programot, majd a polgármesterek, alpolgármesterek és szakemberek zárt ajtós megbeszéléseket folytattak.

Dorel Coica bemutatta a szatmárnémeti helyzetet, az eddigi lépéseket, terveket valamint nyitottságáról biztosította partnereit. A tárgyalások során szorosabb kapcsolatot sikerült kialakítani a franciaországi Grenoble városának vezetőivel. Megállapodtak abban, hogy jövőbeli közös projektek érdekében a 155.000 lakosú város vezetői 2014 elején Szatmárnémetibe látogatnak. Grenoble lakosságának 15,6 %-t bevándorlók alkotják, közülük 4,8 % európai.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: